Status på mit liv // Det du ikke ser på de sociale medier

Verdens bedste fødselsdagsboller med kardemomme

Der er en eller anden uskreven regel om, at når man inviterer på boller og lagkage, så er det ikke en hvilken som helst slags “boller,” der skal serveres. Det skal naturligvis være de helt bløde og lyse af slagsen, som får hele hjemmet til at dufte af kardemomme. Munden skal helst løbe i vand allerede når man hilser på fødselaren i døråbningen og både min mor, faster og farmor er verdensmestre til at bage den slags helt formidable fødselsdagsboller.

Det er en kunst, der kræver en fornemmelse for kardemomme, ælte-skills og en timing, der sørger for at bollerne stadigvæk er lune, når gæsterne kommer. Den slags skills har jeg selv arbejdet på, siden jeg flyttede hjemmefra. Nu er det jo mig, der inviterer til “boller og lagkage.”

Opskriften her er i virkeligheden super enkel og lige til, men resultatet er himmelsk og emmer af barndom og hygge. Og har du ikke lige en fødselsdag på kalenderen i den nærmeste fremtid, så kan de snildt overpyntes med danmarksflag og serveres som VM-snacks!

Ingredienser (20-26 stk. alt efter hvor store du ønsker dem)

  • 50 g. gær
  • 150 g. smør
  • 6 dl. skummetmælk
  • 1 tsk. salt
  • 140 g. sukker
  • 3 spsk. stødt kardemomme
  • ca. 850 g. hvedemel
  • 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

Smuldr gæren ud i en skål.

Lun mælken i en gryde og tilsæt smør. Lad det smelte i den lune mælk. Tag gryden af varmen og hæld den håndvarme væske over gæren. Rør med et piskeris til det er opløst. NB. pas på at væsken ikke er for varm når den hældes over gæren.

Tilsæt sukker, kardemomme og det meste af melet imens du rører med piskeriset. Tilsæt salt efter hvedemelen er kommet i.

Kør dejen igennem i en bagemaskine med dejkroge. Når dejen er fast nok æltes den med fordel med hænderne til den er smidig og slipper skålen. Lad dejen hæve tildækket i skålen i én time.

Tænd ovnen på 225? (alm. ovn)

Efter hævningen deles dejen i to og æltes igennem en sidste gang.

Del dejen igen så du har fire mindre dejklumper. Fra hver klump former du det antal boller du ønsker og fordeler dem på to bageplader. Bollerne pensles med sammenpisket æg.

Bag bollerne midt i den varme ovn i ca. 14 min. til de er gyldne og lyder hule, når du banker dem på undersiden.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Ældre indlæg

Status på mit liv // Det du ikke ser på de sociale medier