Er 24 år gammelt?

Mormors Jødekager

Jeg har aldrig mødt min mormor, desværre. Men jeg tør vædde med at hun var helt fantastisk i et køkken. I hvert fald har min mor siden jeg var helt lille fundet en masse støvede gamle opskriftsbøger frem fra gemmeren, og det var mormors – sagde hun. Særligt én bog husker jeg fordi det er en kurvet håndskrift der pryder side ud og side ind. Mormors egne opskrifter, må det jo være og her er min alleryndlings! Mormors Jødekager. En opskrift jeg har bagt siden jeg var barn og en opskrift som går igen i mit køkken hver eneste december måned.

Ingredienser (ca. 2 bageplader.)

  • 250 g. hvedemel
  • 150 g. Blødt smør
  • 100 g. sukker
  • 1 æg + 1 til pensling
  • ½ tsk. salt

Topping

  • Sukker
  • Stødt kanel

Fremgangsmåde

Bland mel og salt sammen.

Tilsæt sukker og æg og rør med en ske.

Skær nu smørret i små tern og tilsæt det dejen. Smørret må ikke være smeltet men må gerne være rigtig blødt, så det er lettere at arbejde med.

Begynd nu at ælte dejen med hænderne. Der skal æltes godt og med mange kræfter for at samle dejen. Først vil du højst sandsynligt opleve at du får samlet en lille klump, men at resten af dejen er smuldrede krummer, der er svære at få indkorporeret i klumpen men don’t give up! Bliv ved til hele dejen er én klump og du med en lidt mere let hånd kan forme dejen til en kugle, trykke den flad og forme den til en kugle igen uden at den sprækker.

Kom dejen i en skål og stil den koldt (køleskab eller vinteraltan) i 2 timer.

Tænd ovnen på 200? (alm. ovn).

Stil dejen frem så den kan nå at temperere lidt. Imens kan du fore to bageplader med bagepapir og piske et æg sammen så du er klar til at pensle. Bland kanel og sukker til du har din ønskede topping.

Drys lidt mel på en bordplade. Skær dejen i fire dele og rul hver del tyndt ud.

Småkagerne kan laves på mange måder. Jeg kan bedst lide at stikke dem ud med en lille rund udstikker, der er lidt større end et shotsglas og drysse dem med kanelsukker med et hjertestencil. Mit hjertestencil er klippet hurtigt ud af bagsiden af en hvid kuvert – det behøver ikke være så fancy.

Stik småkagerne ud som du har lyst og læg dem på bagepladerne.

Pensl med æg og drys med kanelsukker.

Småkagerne bages midt i ovnen i 5-6 minutter indtil de er gyldne i kanterne.

Opbevarer du dem i en tætlukket kageæske bevarer de både den sprøde kant, den bløde midte og den fantastiske smag af jul længe nok til at du kan give dem som værtindegave.

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Ældre indlæg

Er 24 år gammelt?