Chokoladefestival // 5 årsager til, at jeg altid vender tilbage

Stockholm miniguide

Omsider fik jeg tid til at brygge en lille guide sammen til jer efter min weekend i Stockholm. Der sker simpelthen så meget i mit liv lige nu, så jeg har været flere dage om at færdiggøre indlægget her i brudstykker. Kom endelig med dine egne gode råd til den svenske hovedstad i bunden af indlægget 👇

🚃 Transportation

Arlanda lufthavn til Stockholm

Den nemmeste måde at komme fra lufthavnen – som ligger ret langt væk fra byen – er at booke en tur med Flygbussarna. Det koster ca. 100 DKK. hver vej hvilket kan virke som en formue for os Københavnere, der hopper på metroen ud til Kastrup lufthavn, men turen er det hele værd. Bussen finder du nemt udenfor lufthavnen, scanner din billet og hopper om bord. 45 minutter til en time (afhængig af trafik) senere er du på hovedstadens hovedbanegård.

Mit besøg i februar var mit første i Stockholm og jeg må ærligt indrømme at byen var overvældende stor! Jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men jeg havde på ingen måde regnet med at jeg ville tage derfra efter en weekend og stadigvæk føle at jeg ikke havde set det hele. Jeg kunne derfor sagtens se mig selv bruge endnu flere weekender i den svenske hovedstad – specielt en gang når vejret er lidt mere behageligt at rende rundt i. Det er dog vigtigt at sige at Stockholm er en storby man nemt kommer omkring i.

💡Tip: Svenskernes svar på rejsekortet: For 20 DKK. kan du på hovedbanegården købe et SL kort. For ca. 275 DKK. kan du aktivere det i 72 timer hvilket er perfekt for en weekend og du vil hurtigt opleve at det er givet godt ud. I Stockholm fungerer infrastrukturen helt genialt og du kan komme omkring i byen under jorden eller gennem gaderne i sporvogn eller bus. Du kan tilmed hoppe på mindre færger og sejle fra den ene bydel til den anden – alt sammen på dit SL kort.

🗺 Explore

Én af de ting jeg synes er det bedste ved Stockholm er at det er en utrolig flot by med masser af antik arkitektur man kan gå rundt i timevis og glo på. Lidt ligesom indre København, bare meget større, finder man en masse små snørklede brostensveje  der går på kryds og tværs af de forskellige bydele. Jeg nåede ikke det hele rundt men i bydelene Gamla Stan og Södermalm kan du nemt bruge mange timer på at tulle rundt og tage smukke billeder.

Udsigten fra Södermalm

📍Monteliusvägen 118, Södermalm

I Södermalm kan du fra Mariaberget viewpoint få den smukkeste udsigt udover bydelene, som jo i Stockholm er øer. Området omkring viewpoint’et her er i øvrigt super hyggeligt og farverigt og man kan nemt få et par timer til at gå med bare at tulle rundt.

På ski i den moderne forstad

📍Hammarbybacken, Hammarby Sjöstad

Tænk at have en skibakke i baghaven? Det har man hvis man bor i bydelen Hammarby Sjöstad, som er et forholdsvis nyt og rigtig skønt boligområde. Her bor mange studerende og børnefamilier og om vinteren kan de sammen med deres gæster nyde godt af det snelandskab, der tårner sig op i horisonten. Hammarbybacken har seks løjper og fire lifte og har man eget udstyr kan det snildt gøre weekenden lidt bedre at aflægge bakken her et besøg. Jeg fik desværre ikke muligheden for at prøve den af.

Sightseeing på tværs af bydele

Havde Deva og jeg haft mere tid havde vi helt sikkert plottet flere historiske bygninger, statuer, museer osv. ind, men for mig var det også helt fint at opleve hvordan arkitektur, stil og atmosfære ændrer sig fra den ene til den anden bydel. Vi nåede forbi Kungliga Slottet og rundede et par museer og torve udefra – mit råd er at besøge Stockholm når det er lidt lunere, så man kan bruge længere tid de forskellige steder uden at fryse r**** af!

Udeliv i Hammarby

📍Henriksdal Brygga, Hammarby Sjöstad

I Hammarby Sjöstad har de bygget en hel by op fra ingenting – lidt ligesom man har gjort det i Danmarks Ørestad, dog har de i Stockholms forstad formået at lave en smuk og hyggelig bydel med fokus på udelivet. Min veninde Deva bor her og jeg havde formentlig ikke været forbi, hvis jeg havde været i Stockholm som en almindelig turist, men jeg kan virkelig godt anbefale en tur til det stilede område. Udover skibakken, som jeg tidligere har nævnt, kan man gå nogle skønne ture langs vandet eller nyde en frokost på kajen imens man venter på én af SL-færgerne til indre by.

🛍 Shop

Det er sjældent at jeg er på ferie for at shoppe igennem. Der var dengang i New York, dengang da dollaren var nede og skrabe bunden og jeg kunne fylde to kufferter i LA og så har den faktisk ikke stået på så meget shopping udover det. Jeg ELSKER at glo i butikker, men når jeg rejser, går jeg meget efter de små unikke interiør- eller smykkebutikker og egentlig gider jeg ikke rigtig besøge de store mærker, som man kender hjemmefra – i hvertfald ikke hvis tiden er knap. Der var dog masser af muligheder for at svinge kreditkortet i Stockholm, her kommer et par af dem:

Shoppinggaden

📍Drottninggatan, Norrmalm

På Drottninggatan i Norrmalm finder du alle de brands, du kan komme i tanke om. Det er her Zara, H&M og andre store spillere har lejet sig ind i kæmpestore lokaler og byder dig og alle andre turister velkommen med åbne arme. På en lørdag eftermiddag vrimler det med mennesker – jeg tør ikke spå hvordan det ser ud de andre dage, men gaden – som er Stockholms svar på Strøget – er klart et besøg værd hvis du er kommet for at shoppe!

Indendørs shopping i Åhléns

📍Klarabergsgatan 50, Norrmalm

Åhléns er et stormagasin, der på mange måder minder om Magasin eller Illum med en bolig-afdeling man har lyst til at tømme for lækre ting og sager. Jeg begrænsede mig til to små ting, men jeg kunne have købt mig fattig derinde. Det er altid sjovt hvor mange anderledes ting man ofte finder, på trods af at Danmark og Sverige ligner hinanden på mange områder. Udover boligafdelingen finder du også masser af mode – og så kan du søge ly fra vind og vejr, hvis det ikke helt er med dig.

Souvenirs i Gamla Stan

📍Lilla Nygatan

I Gamla Stan finder du gaderne, der er tilegnet turister med svenske flag, magneter, t-shirts og copy-caféer all over. Heldigvis er det så smadder hyggeligt at gå rundt i Gamla Stan at du måske alligevel ender med at få en blå- og gulternet kuglepen med hjem – who knows? Eller måske finder du de små fine unika-butikker, der med jævne mellemrum dukker op i området mellem Lilla Nygatan og Store Nygatan. Butikker er der i hvert fald nok af!

🍽 Eat

Når jeg planlægger mine rejser finder jeg altid en lang række af små bagerier, caféer, delikatessebutikker osv. som jeg gerne vil besøge. Ofte finder jeg inspiration på Instagram eller Pinterest – andre gange er det længere artikler, der name-dropper forskellige visit worthy steder. Jeg kan også godt lide at undersøge hvilke traditionelle lækkerier, man bør smage, det er jo altid sjovt at udvide sine smagsløg og komme hjem med ny inspiration til opskrifter. Det er dog ikke altid jeg når igennem min liste – ofte bliver jeg fristet når jeg snuser rundt i gaderne og i Stockholm fik jeg faktisk ikke besøgt ét eneste af stederne på min liste, til gengæld faldt jeg over en håndfuld andre dejlige smagsoplevelser.

Chokladkoppen

📍Stortorget 11, Gamla Stan

På Stortorget 18 ligger den intime lille café Chokladkoppen, der blandt andet serverer en kop varm kakao, som har imponeret selveste Jamie Oliver. Selvom jeg nu engang synes at jeg selv er en formidabel chokolade-kritiker, så tænker jeg at Jamies mening måske alligevel vækker interesse hos lidt flere. Med en god placering i bydelen Gamla Stan er Chokladkoppen et fint stop midt i jeres sightseeing og er du ikke så meget til varm chokolade, serverer de også en skøn kaffe (har jeg hørt) og om sommeren kan du sidde udendørs på det fine torv. Desværre var de i gang med at renovere facaden på bygningen i Februar, så jeg kunne ikke få et ordentligt billede af caféen.

Street food fra alle verdenshjørner

📍Kungsgatan 25, Norrmalm

Der er mange former for street food og egentlig vil jeg mene at mange af de madhaller, der dukker op i storbyerne ikke har helt styr på hvad ‘street food’ i sin reneste forstand egentlig er; billig, autentisk mad served on the street. Men selvom moderne torvehaller med tårnhøje priser og luksuriøs indretning ligger langt fra den oprindelig tanke, er der alligevel noget lækkert over at finde så meget forskelligt verdensmad på ét sted. Det er især oplagt hvis man er ude som gruppe og ikke alle er enige om menuen og jeg har stillet mig selv den udfordring at jeg sådan nogle steder altid skal vælge noget nyt.

Hos K25 finder du alt fra sushi og mellemøstlig falafel til amerikanske junk og autentisk italiensk. Jeg røg selv på den italienske Nero hvor jeg fik historiens bedste spaghetti cabonara – seriously! Istedet for den klassiske version med tung fløde og bacon var det her en cabonara med krydret salsiccia pølse og en lækker cremet parmasansauce. Jeg craver den stadig den dag i dag…

💡Tip: Min veninde Deva, som efterhånden har boet et godt stykke tid i Stockholm, siger i øvrigt at K25s sushi er byen bedste, FYI.

Svensk chokoladekage til den søde tand

📍Store Nygatan 32, Gamla Stan

Jeg tror ikke rigtig jeg havde hørt ordet ‘kladdkaka’ før, måske en én enkelt gang uden at tænke over hvor overdådigt lækkert, det kunne være at sætte tænderne i. Jeg må indrømme at det på de mange forskellige caféer ikke var den mest indbydende kage i montren, helt ærligt, så så den altså ikke ud af meget, men WOW hvor skal man gøre sig selv den tjeneste og bestille et stykke alligevel! Chokoladekagen der er sprød på toppen og blød, fudgy og saltet så snart du sætter skeen i den findes på rigtig mange caféer omkring i Stockholm. Vi røg forbi Café Kladdkakan og det var ikke en skuffelse!

Stockholms must taste

📍Blekingegatan 40, Södermalm

Noget af det jeg havde set allermest frem til på hele min lille weekendtur var at smage gourmet-udgaven af den traditionelle svenske ret köttbullar, som jeg ellers mest af alt forbinder med IKEAs discount-cafeteria. Jeg elsker IKEAs møbler no doubt, men jeg har aldrig været særligt pjattet med deres køkken. Derfor havde jeg heller ikke sat mine forventninger for højt, da vi på sidstedagen besøgte restauranten Pelikan for en klassisk omgang kødboller med kartoffelmos, sovs og tyttebær. Jeg må dog indrømme at jeg blev virkelig positivt overrasket, det var helt klart et besøg værd. Først og fremmest var restauranten virkelig smukt indrettet, men både service og kvalitet var også i top og det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har bestilt kötbullar.

Vi havde researchet lidt og fundet restauranten på en liste over de bedste steder at få traditionel svensk mad. Mange steder anbefaler også restauranten Meatballs for the People – så den er sikkert også et besøg værd.

💡Tip: Mange turister vil gerne forbi de anbefalede traditionelle restauranter, så er du kun i Stockholm i en weekend vil jeg råde dig til at bestille bord et par dage før du ankommer.

Andre lækkerier der er værd at prøve

Kanelbullar fra 📍Fabrique Stenugnsbageri – Stockholms svar på et lille Lagkagehus(et). Bageriet er en kæde og de findes overalt i Stockholm.

Semla fra 📍Gateau. Semlas eller semlor, som de også bliver kaldt er det helt store i Sverige (udover kanelbollerne), så du burde kunne finde dem omkring i de mange bagerier, men dem jeg smagte var købt i kæden Gateau, så dem kan jeg stå inde for.

Hvad er dine bedste Stockholm tips?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Ældre indlæg

Chokoladefestival // 5 årsager til, at jeg altid vender tilbage